1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Γυναίκα θύμα του Τράφικινγκ αφηγείται το πώς γλίτωσε

Ακτιβίστριες της ομάδας Α21 διαμαρτύρονται σε εκδήλωση για την εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα γνωστή και ώς κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη

Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας αλλοδαπής γυναίκας, θύματος του trafficking, που «παγιδεύτηκε στη δουλεία» και κατόρθωσε να γλιτώσει από τα δεσμά της στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Το όνομά μου είναι Αλεξάνδρα. Με νάρκωσαν, με απήγαγαν και με έφεραν λαθραία στην Ελλάδα, μετά με εξανάγκασαν να δουλεύω ως πόρνη».

«Μια μέρα, ένας ντόπιος, ένας πελάτης που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες που θα μπορούσα να γνωρίσω. Με ρώτησε αν με κρατούσαν στον οίκο ανοχής ενάντια στη θέλησή μου και με βοήθησε να ελευθερωθώ όταν έμαθε την αλήθεια».

Η Αλεξάνδρα είναι ένα μόνο από τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στο ξενώνα της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και στην κατάργηση της αδικίας.

Δεκάδες γυναίκες, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις δράσεις της οργάνωσης Α21 συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα σημεία της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους, Ναβαρίνου, Καμάρα, Λιμάνι) και αλυσοδέθηκαν έχοντας το στόμα βουλωμένο με μια μαύρη κολλητική ταινία.

Παγκοσμίως τα δηλωμένα θύματα της εμπορίας ανθρώπων ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια. Ο πραγματικός αριθμός τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν όλα τα θύματα γιατί οι σύγχρονοι δουλέμποροι τα κρατούν κλειδωμένα μέσα σε σπίτια, εξηγεί η εθελόντρια στην Α21 Μελίνα Σταμάτη. Σύμφωνα με την ίδια στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια ξενώνας, όπου στο διάστημα αυτό βρήκαν καταφύγιο 100 γυναίκες, προερχόμενες από τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Νιγηρία και το Ουζμπεκιστάν.

«Στον ξενώνα τις προστατεύουμε από τους διακινητές, παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, ρούχα, ψυχολογική υποστήριξη και επίσης βοηθάμε στην εκπαίδευσή τους και να βρούνε μία τίμια δουλειά. Ο ξενώνας μπορεί να χωρέσει μέχρι και 13 άτομα αλλά αν έχουμε πολλά άτομα μπορούμε να πάμε και σε έναν μεγαλύτερο» εξηγεί η κ. Σταμάτη.

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν αλλά και τα ίδια τα θύματα του trafficking μπορούν να βρουν πληροφορίες στα ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα στην ιστοσελίδα ή να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2310537690.

Η εμπορία ανθρώπων το δεύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο

Η εμπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο σήμερα, αποφέροντας περίπου 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Α21 η σεξουαλική εμπορία ανθρώπων αποφέρει 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Υπάρχουν 1,39 εκατομμύρια θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας, διακινούνται από την Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 90% των θυμάτων που διακινούνται προς κράτη- μέλη της ΕΕ καταλήγουν στη βιομηχανία του σεξ.

Δυστυχώς, μόνο 1-2% των θυμάτων διασώζονται, και μόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ενασχολούνται με τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

Η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Α21 είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη» και αποτελεί τον πρωταρχικό προορισμό για την εμπορία ανθρώπων, καθώς εκτιμάται πως 800.000 άτομα διακινούνται κατά μήκος των ελληνικών συνόρων κάθε χρόνο. Επίσης η χώρα μας είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην ΕΕ των διακινούμενων θυμάτων του trafficking, καθώς «φιλοξενεί» το 90% όλων των παράνομων μεταναστεύσεων στην ΕΕ.

Τα θύματα της εμπορίας μετακινούνται συχνά στο εσωτερικά και κατά μήκος των συνόρων, για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους. Το trafficking στην Ελλάδα είναι ένα καλυμμένο έγκλημα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τις χυδαίες καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην ίδια τους την πόλη. Περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 κοριτσιών ηλικίας 13-15, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «The Trafficking in Persons Report» τα θύματα προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία.

Αναδημοσίευση από tovima.gr (10/11/2011)





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!