1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Αφήνοντας ελεύθερους τους σωματέμπορους θα λύσουμε το πρόβλημα του trafficking στην Ελλάδα;

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την αλυσίδα φούρνων


Πριν από αρκετούς μήνες ο βραβευμένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Philip Hyldgaard (που ζει στην Ελλάδα σώζοντας θύματα σωματεμπορίας) μου είχε μιλήσει για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας:

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα – κλειδί για το εμπόριο λευκής σαρκός με πολλού διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά η θέση της στο χάρτη την κάνει χώρα μετάβασης για το trafficking. Αυτό συμβαίνει διότι το μεγάλο κύμα μεταναστών που έρχεται στην Ελλάδα είναι άνθρωποι ευάλωτοι και κατά συνέπεια εύκολοι στόχοι για τους εμπόρους. Ανάμεσά τους υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ήδη θύματα του trafficking και πωλούνται στην Ελλάδα για να καταλήξουν σε μία άλλη χώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 800.000 άνθρωποι το χρόνο μεταφέρονται λαθραία από την Ελλάδα.

Η επόμενη πρόκληση είναι πως η Ελλάδα αποτέλει έτσι κι αλλιώς χώρα – προορισμό για μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση για υπηρεσίες, η οποία κινεί το έγκλημα. Η ζήτηση για φτηνή εργασία και sex είναι που επί της ουσίας κινεί το human trafficking. Όπου υπάρχει ζήτηση, οι άνθρωποι σπέυδουν να δημιουργήσουν προσφορά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα που κάνει προσπάθειες να καταπολεμήσει την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί συνεχή και ευέλικτη δράση.»

Αποθαρρύνοντας τα θύματα και ελευθερώνοντας τους θύτες - να ένας τρόπος για να μην λύσεις ποτέ το πρόβλημα του trafficking.

Ίσως θυμάστε μια υπόθεση που είχε σοκάρει, με εκδιδόμενες κοπέλες που είχαν πέσει θύμα trafficking και τις κρατούσαν φυλακισμένες δίνοντάς τους ναρκωτικά για να μην αντιδρούν.

Τον Νοέμβριο του 2008, αστυνομικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, πραγματοποίησαν επιχείρηση συλλαμβάνοντας 23 άτομα ως μέλη της σπείρας. Υστερα από 7 χρόνια και πολλές αναβολές, η δίκη ξεκίνησε πρόσφατα (και ολοκληρώθηκε σήμερα) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παρόντες ήταν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, όχι όμως και οι κοπέλες-θύματα του κυκλώματος, οι οποίες έχουν «εξαφανιστεί».

Σήμερα διαβάζουμε: Ένοχοι αλλά εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι για τους φούρνους του trafficking / Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και επέβαλε την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους.

(Την καταδίκη με αναστολή του ιδιοκτήτη αλυσίδας φούρνων και τριών ακόμη κατηγορούμενων για πολύκροτη υπόθεση σωματεμπορίας, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους τέσσερις από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους είναι ξεκινούν από 10 έως 12,5 έτη.

Μετά από σειρά αρκετών συνεδριάσεων το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα, ότι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, και ο ιδιοκτήτης μέχρι πριν από λίγο καιρό της γνωστής αλυσίδας φούρνων, που πλέον ανήκει στην μητέρα του και τρεις από τους συγκατηγορουμένους του, είναι ένοχοι, για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία, αλλά τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.)

Ελεύθεροι λοιπόν, και για να το αποφάσισαν οι δικαστές κάτι θα ξέρουν - είναι το δίχως άλλο μια σωστή, νομικά, απόφαση.

Τι μήνυμα στέλνει όμως σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη "δουλειά" αλλά και σε όλους τους εν δυνάμει σωματέμπορούς; Ότι στην χειρότερη περίπτωση, αν τους πιάσουν και αν τους καταδικάσουν, δε θα τους συμβεί τίποτα ιδιαίτερο.

Κι επίσης, τι μήνυμα στέλνει στα θύματα; Σε αυτούς δηλαδή που υποφέρουν και θα σκέφτονταν να συνεργαστούν με την αστυνομία για να κλείσουν στη φυλακή τους βασανιστές τους; Ότι ακόμα και να αντέξουν τον εκφοβισμό, ακόμα κι αν καταθέσουν στο δικαστήριο, όλα αυτά θα πάνε στράφι. Οι σωματέμποροι -εκτός αν είχε τύχει να ξανακαταδικαστούν για κάτι άλλο- θα κυκλοφορούν κανονικά, ελεύθεροι.

Αποθαρρύνοντας τα θύματα και ελευθερώνοντας τους θύτες - να ένας τρόπος για να μην λύσεις ποτέ το πρόβλημα του trafficking.

*Η είδηση υπάρχει σε όλα τα μέσα και τα κανάλια όπως σας την μετέφερα, αλλά πριν λίγο διάβασα κι ένα σχόλιο τελείως διαφορετικό. Θα το ψάξω κι ελπίζω να ισχύει:

«Δεν χορηγήθηκε αναστολή των ποινών! Οι ποινές των 10 και των 12 ετών δεν επιδέχονται αναστολής εκ του νόμου!!! Η αναστολή δόθηκε λόγω της άσκησης έφεσης κατά της απόφασης και μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με την υποχρέωση καταβολής των παραπάνω ποσών ως εγγύηση από τους καταδικασθέντες! Καημό το έχω να δω κάτι νομικό γραμμένο σωστά στα media!!!»

**Kλείνω με κάτι που είχα ρωτήσει τον Philip Hyldgaard, ως αντίβαρο στη σημερινή απόφαση:

Ο Δανός Philip Hyldgaard, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που μάχονται κατά της εμπορίας ανθρώπων

Μεταξύ άλλων, δουλεύετε και πάνω στη δίωξη των εμπόρων. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Τι συμβαίνει συνήθως;

Η δίωξη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο εμπόριο λευκής σαρκός σήμερα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο ένας στους 100.000 εμπόρους καταδικάζονται. Αυτό κάνει το trafficking ένα από τα εγκλήματα με το χαμηλότερο ρίσκο, το οποίο είναι τρελό. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία και είναι ιδιαίτερα σπάνιο το να φτάσει μια υπόθεση μέχρι το δικαστήριο.

Πολύ συχνά, τα θύματα φοβούνται να καταθέσουν τους εμπόρους και οι τελευταίοι έχουν πολύ καλούς δικηγόρους και συνήθως πολλά λεφτά. Επιπλέον, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσει μια υπόθεση να εκδικάζεται.

Χωρίς τη στήριξη οργανισμών όπως ο Α21, τα θύματα δεν έχουν τη δύναμη να περάσουν την όλη διαδικασία και γι' αυτό πολύ συχνά οι δικαστικές υποθέσεις καταρρέουν.

Η δουλειά μας είναι να εκπροσωπούμε τους μάρτυρες στην υπόθεση και να εξασφαλίζουμε τη διεξαγωγή των δικαστηρίων και το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε κερδίσει όλες μας τις υποθέσεις των τελευταίων δύο χρόνων, με μέσο όρο ετών φυλάκισης τα 15 χρόνια. Πρόκειται για πολύ μεγάλες επιτυχίες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την εμπλοκή με το human trafficking.

*Το σάιτ του οργανισμού A21: thea21campaign.org

Αναδημοσίευση από lifo.gr

"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί"
-εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!