1109

[1109][bsummary]

TRAFFICKING

[A21][twocolumns]

THE A21 CAMPAIGN

[Α21][bleft]

Α21 Εκστρατεία - Το Πρόβλημα


Α21 CAMPAIGN

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η εµπορία ανθρώπων είναι µια οργανωµένη εγκληµατική βιοµηχανία που επηρεάζει κάθε έθνος. Καθώς οι στατιστικές µπορεί να φαίνονται συντριπτικές, είναι σηµαντικό να θυµόµαστε ότι κάθε ένας αριθµός αντιπροσωπεύει τη ζωή ενός θύµατος. Η Α21 Campaign έχει διακρίνει µια σηµαντική ανάγκη για την περιοχή της Ευρώπης και έχει αφοσιωθεί στο να πολεµήσει αυτή την αδικία, διασώζοντας µία ζωή κάθε φορά.

Η ΖΩΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Μετά από το ταξίδι της διακίνησης, το οποίο περιλαµβάνει εξαπάτηση, βιασµό, ξυλοδαρµούς και συνεχείς απειλές, τα θύµατα συχνά εξαναγκάζονται να ζουν σε περιορισµένες και ανθυγιεινές συνθήκες. Αφού τοποθετηθούν κανονικά στη “δουλειά” τους, τα θύµατα µπορεί να εξαναγκαστούν να ‘υπηρετούν’ από 40 έως 110 πελάτες την ηµέρα. Ο υποσιτισµός, η έλλειψη ύπνου, καθώς και η συναισθηµατική και φυσική κακοποίηση, γίνονται καθηµερινή πραγµατικότητα.

Επιπλέον, οι εξαναγκαστικές εκτρώσεις, η µετάδοση σεξουαλικά µεταδιδόµενων νοσηµάτων, η Ηπατίτιδα Β και Γ και το AIDS γίνονται απειλητικές πιθανότητες. Η ζωή ενός θύµατος της σεξουαλικής εµπορίας είναι κόλαση στη γη. Αυτή η αδικία είναι ο λόγος ύπαρξης της Α21 Campaign.

ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ: ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αναγνωρίζουµε την ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσµιο επίπεδο για διάσωση, αποκατάσταση και επανόρθωση. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούµε ελλείψεις σε πόρους, στη φροντίδα για αποκατάσταση, και στη νοµική εκπροσώπιση των θυµάτων στην Ευρώπη. Εξ’ αιτίας της αυξανόµενης ανάγκης, ανοίξαµε το κύριο γραφείο µας στην Ελλάδα και φτάσαµε να δηµιουργήσουµε νέα, τοπικά γραφεία σε Βουλγαρία και Ουκρανία και διοικητικά γραφεία σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία. Και
αυτό διότι:

• Η εµπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο µεγαλύτερο οργανωµένο έγκληµα στον κόσµο σήµερα, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικότερα, η σεξουαλική εµπορία ανθρώπων αποφέρει 22,6 δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο.
• Υπάρχουν 1,39 εκατοµµύρια θύµατα εµπορικής σεξουαλικής εκµετάλλευσης παγκοσµίως.
• Πάνω από 25% των θυµάτων σεξουαλικής εµπορίας, διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.
• Το 90% των θυµάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της ΕΕ καταλήγουν στην βιοµηχανία του σεξ.
• Δυστυχώς, µόνο 1 - 2% των θυµάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ενασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως « Το κέντρο της εµπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη». Ως πρωταρχικός προορισµός και χώρα µεταβίβασης για την εµπορία ανθρώπων, η Ελλάδα είναι η πρωταρχική είσοδος για τα θύµατα διακινούµενης εµπορίας ώστε να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρος φιλοξενίας του 90% όλων των παράνοµων µεταναστεύσεων της ΕΕ. Τα θύµατα της εµπορίας ανθρώπων µετακινούνται συχνά, τόσο εσωτερικά όσο και κατά µήκος των συνόρων, ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισµός τους. Η εµπορία ανθρώπων είναι ένα καλυµµένο έγκληµα στην Ελλάδα, µε την πλειοψηφία των κατοίκων να αγνοεί τις κατάφορες παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων που λαµβάνουν χώρα στην ίδια τους την πόλη.

Περίπου 20.000 γυναίκες, συµπεριλαµβανοµένου και 1000 κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών, παραµένουν στην ελληνική βιοµηχανία του σεξ. Σύµφωνα µε την δήλωση του “Trafficking in Persons Report”, τα θύµατα προέρχονται κυρίως απο την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Νιγηρία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ

Η Ουκρανία είναι µία χώρα-πηγή για τη διακίνηση γυναικών και αυτή τη στιγµή αποτελεί µία από τους µεγαλύτερους εξαγωγείς γυναικών προς τη βιοµηχανία του σεξ. Η “εξωτική” οµορφιά των των γυναικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας τις καθιστά το πιο πολύτιµο εµπόρευµα για το τωρινό διεθνές εµπόριο του σεξ. Την προηγούµενη δεκαετία, 420.000 γυναίκες από την Ουκρανία, ηλικίας 15-27, έπεσαν θύµατα εµπορίας ανθρώπων. Κοντά στους 440.000 ανθρώπους στην Ουκρανία έχουν AIDS, που θεωρείται µία από τις πιο σοβαρές επιδηµίες HIV/AIDS στην Ευρώπη. Μία µελέτη αποκαλύπτει πως 1 στα 10 άτοµα στην Ουκρανία γνωρίζει κάποιον που έπεσε θύµα εµπορίας ανθρώπων.

Η Ουκρανία εξελίσεται επίσης ταχύτατα σε χώρα προορισµού για θύµατα εµπορίας ανθρώπων, καθώς η φήµη της ως χώρα σεξουαλικού τουρισµού αυξάνεται. Τα θύµατα αυτά προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ουκρανία πάσχει από µια πολύ σοβαρή κατάσταση εσωτερικής διακίνησης. Ανεπίσηµοι αριθµοί δηλώνουν ότι υπάρχουν 250.000 ιερόδουλες στην Ουκρανία, 200.000 εκ των οποίων είναι στην βιοµηχανία του σεξ παρά τη θέλησή τους και που θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θύµατα εγχώριας εµπορίας. Το εγχώριο εµπόριο δεν είναι µόνο για σεξουαλική εκµετάλλευση, αλλά και για την αφαίρεση οργάνων και την εκµετάλλευση της εργασίας.

ΕΠΑΝΑΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Ενώ στην Ασία το 20-25% των διασωσµένων θυµάτων επαναδιακινούνται, στην Ανατολική Ευρώπη εκτιµάται πως το 80% των διασωσµένων γυναικών επαναδιακινείται. Το µεγαλύτερο ποσοστό αυτής της επαναδιακίνησης συµβαίνει µέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την απόδραση των θυµάτων. Από το 2.000, πάνω από 7.000 θύµατα της ανθρώπινης εµπορίας έχουν επαναπατριστεί πίσω στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά όµως, οι µέχρι τώρα προσπάθειες για την προώθηση αυτής της υποστήριξης είναι περιορισµένες, λόγω έλλειψης χρηµατοδότησης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία είναι µία χώρα προέλευσης για το κύκλωµα της εµπορίας ανθρώπων και σε µικρότερο βαθµό χώρα διέλευσης και προορισµού για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται στη βιοµηχανία της εµπορίας του σεξ, καθώς και στην εξαναγκαστική εργασία για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εκτιµάται ότι τουλάχιστον 10.000 γυναίκες από τη Βουλγαρία διακινούνται κάθε χρόνο, σε χώρες προορισµού καθώς και µέσα στη Βουλγαρία. Η διακίνηση εντός της χώρας συγκεντρώνεται κυρίως σε παραθεριστικά κέντρα και σε συνοριακές πόλεις.

Μία έρευνα έδειξε πως στο εξωτερικό υπάρχει ένας µέσος όρος 8.000 µε 12.000 θυµάτων για σεξουαλική εκµετάλλευση που προέρχεται απο τη Βουλγαρία, ανα πάσα στιγµή. Με µέσο όρο 6 πελάτες την ηµέρα, 270 εργάσιµες µέρες το χρόνο και 70 ευρώ πληρωµή ανά πελάτη, τα έσοδα είναι µεταξύ 900-1,3 δισεκατοµµύρια ευρώ το χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το 50-80% των κερδών αυτών επιστρέφουν στην Βουλγαρία µε «ξέπλυµα» χρηµάτων. Η Βουλγαρία φαίνεται να είναι η κύρια χώρα προέλευσης των θυµάτων εµπορίας ανθρώπων στην Γερµανία και την Ελλάδα και η δεύτερη πιο σηµαντική για την Ολλανδία, µε βάση τον αριθµό κατά κεφαλήν περιπτώσεων για το 2009.

ΡΟΜΑ

Οι Ροµά στη Βουλγαρία, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να γίνουν θύµατα εµπορίας ανθρώπων εξ’ αιτίας των εθνικών διακρίσεων, της φτώχειας, του υψηλού ποσοστού ανεργίας, της τοκογλυφίας, της ανατροφής σε κρατικά ιδρύµατα, της έλλειψης στέγης, της ενδοοικογενειακής βίας, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της συνέργειας των συγγενών στη διακίνηση ατόµων της οικογένειας.

Οι Ροµά συγκροτούν τη µεγαλύτερη ενιαία εθνολογική µειονοτική οµάδα στην Ευρώπη, µε πληθυσµό που υπολογίζεται στα 10 µε 12 εκατοµµύρια, από τα οποία περίπου τα 6 εκατοµµύρια ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρευνα του 2010 επισήµανε ότι οι Ροµά αντιπροσωπεύουν το 50-80 τις εκατό των ανθρώπων που διακινούνται στη Βουλγαρία. Η έρευνα επίσης επιβεβαίωσε ότι οι Ροµά διακινούνται για διάφορους σκοπούς, συµπεριλαµβανοµένων της σεξουαλικής εκµετάλλευσης, εργασιακής εκµετάλλευσης, κατ’οίκων υπηρεσιών, διακίνηση οργάνων, παράνοµη υιοθεσία και επαιτεία.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ – ΠΗΓΗ, ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η εµπορία ανθρώπων είναι σε έξαρση στις Ηνωµένες Πολιτείες. Πάνω από 17.500 θύµατα διακινούνται στις ΗΠΑ ετησίως και περίπου το 33% είναι Αµερικανοί πολίτες. Η πλήρης έκταση του προβλήµατος δεν έχει ακόµη προσδιοριστεί, καθώς το έγκληµα της ανθρώπινης διακίνησης αναµιγνύεται συχνά µε διακίνηση ναρκωτικών και πορνεία.

Η διακίνηση στις ΗΠΑ συχνά λαµβάνει χώρα σε πορνεία του δρόµου, ινστιτούτα µασάζ και οίκους ανοχής και αφορά εργασία οικιακής βοήθειας, γεωργία, κατασκευές, υπηρεσίες υποδοχής, στον τοµέα φιλοξενίας, χτισίµατος, υγείας και περίθαλψης ηλικιωµένων, όπως και χορού σε στριπ κλαµπς. Τα θύµατα που είναι πολίτες των ΗΠΑ, είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για ανήλικες, κυρίως έχουν να κάνουν µε την σεξουαλική διακίνηση. Τα ανήλικα θύµατα, πολίτες των ΗΠΑ, είναι συχνά φυγάδες, µπλεγµένοι και άστεγοι νέοι. Τα θύµατα από το εξωτερικό συναντώνται συχνότερα στην εργασιακή διακίνηση απ’ ότι στην σεξουαλική διακίνηση. Οι κύριες χώρες απο τις οποίες προέρχονται τα θύµατα από το εξωτερικό το οικονοµικό έτος 2010 ήταν η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Μεξικο, οι Φιλιππίνες, η Αϊτή, οι Ονδούρας, το Ελ Σαλβαδόρ και η Δοµινικανή Δηµοκρατία.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ η εµπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσµιο ζήτηµα, η αύξηση της διακίνησης γυναικών απ΄την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Πρώην Σοβιετικό Μπλοκ) προς τη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έχει όµοιό της πουθενά αλλού στην υφήλιο. Η τάση αυτή έχει αναπτυχθεί εξ’ αιτίας συγκεκριµένου συνδιασµού παραγόντων:

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ:

Η πτώση του κοµµουνισµού είχε ολέθρια αποτελέσµατα για τα έθνη του πρώην σοβιετικού µπλοκ, όπου “εκτεταµένη φτώχεια, κοινωνική ανισότητα, αυξηµένες µαύρες αγορές, διαφθορά και µεγάλες διαµάχες” σύντοµα έγιναν καθηµερινότητα. Η ανερχόµενη οικονοµία σύντοµα οδήγησε σε “ραγδαία µείωση του βιωτικού επιπέδου για την πλειοψηφία, µε την φτώχεια να αυξάνεται µε πολύ γρήγορους ρυθµούς”. Από τη σκοπιά των σωµατεµπόρων, αυτό ήταν το πιο πρόσφορο έδαφος για να δράσουν.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

Ένα χαρακτηριστικό της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η επιστροφή σε µία παραδοσιακά πατριαρχική οικογενειακή δοµή, και ταυτόχρονα η έλλειψη θέσεων εργασίας ειδικά για τις γυναίκες. Τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύτηκαν στο 70-80% στις περισσότερες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σε µεγάλη απόγνωση για την απόκτιση οικονοµικής εξασφάλισης, οι γυναίκες αναγκάζονται να απαντήσουν σε «ριψοκίνδυνες» αγγελίες, γεγονός που τις κάνει εύκολη λεία στην εξαπάτηση των σωµατεµπόρων που υπόσχονται αξιοπρεπή εργασία σε µια άλλη χώρα. Ακόµα πιο ανησυχητικό είναι ότι µε την απαισιόδοξη πρόβλεψη για τις χώρες τους, πολλές γυναίκες έχουν χάσει “κάθε αυτοεκτίµηση, αλλά και ελπίδα για το µέλλον” και πείθονται πιο εύκολα να δεχτούν προτάσεις που ξέρουν ότι έχουν σχέση µε τη βιοµηχανία του σεξ, καθως πιστεύουν ότι “η ζωή τους δεν µπορεί να γίνει χειρότερη απ’ ότι ήδη είναι”.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:

Οι αυστηροί κανονισµοί εισόδου στην Δυτική Ευρώπη δηµιούργησαν µια “έντονη ανάγκη για λαθραία (πλαστή) µετανάστευση που εύκολα δηµιουργείται από εγκληµατικά δίκτυα. Πολλά από αυτά τα δίκτυα εκµεταλλεύτηκαν τον µεγάλο αριθµό ανθρώπων που ήθελαν να µεταναστεύσουν, κι έτσι από έµποροι λαθροµεταναστών µατατράπηκαν σε εµπόρους που προωθούσαν ανθρώπους κατευθείαν στην πιο προσοδοφόρα βιοµηχανία του σεξ. Έτσι, χιλιάδες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που επιδιώκουν να µπουν στη χώρα λαθραία µε την ελπίδα να βρουν µια καλή δουλειά, ειρήνη και µια καλύτερη ζωή, βρίσκουν τον εαυτό τους παγιδευµένο στη βιοµηχανία του σεξ µόλις καταφθάσουν στην Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ:

Αποδίδοντας 12 δισεκατοµµύρια δολλάρια το χρόνο, η σωµατεµπορία των γυναικών έχει γίνει το δεύτερο µεγαλύτερο σε µέγεθος, «παγκόσµιο οργανωµένο έγκληµα» σήµερα. Πρώην εγκληµατίες που είχαν εµπλακεί σε παράνοµο εµπόριο ναρκωτικών ή όπλων, διαπιστώνουν ότι το εµπόριο ανθρώπων είναι πιο προσοδοφόρο και έτσι χρησιµοποιούν το ήδη υπάρχων, εκτεταµένο κύκλωµά τους, για να εµπορεύονται ανθρώπους στο σεξ. Στο Σοβιετικό Μπλοκ, η µαύρη αγορά υπήρχε για να προµηθεύει στην εποχή του κοµµουνισµού, τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες που δεν τους παρείχε το κράτος. Όµως, απο τότε που έπεσε ο κοµµουνισµός, αυτές οι µαύρες αγορές γρήγορα µεγάλωσαν και άλλαξαν κατεύθυνση, απορροφώντας απεγνωσµένους ανέργους, άντρες και γυναίκες, σε θέσεις τόσο σωµατεµπόρων όσο και θυµάτων διακίνησης. Επιπλέον, η διαφθορά στους φύλακες των συνόρων, στους αστυνοµικούς, στους στρατιωτικούς και στους υπαλλήλους των κυβερνήσεων υπονοµεύει και διατηρεί την διακίνηση των ανθρώπων

Αναδημοσίευση από: A21.gr





"Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την αδικία είναι να σταθούμε μαζί" -εθελοντής Α21

Μάθε περισσότερα για την πρόληψη και καταπολέμηση του Τράφικινγκ στις ιστοσελίδες:
A21.gr | 1109.gr | stoptrafficking.gr | spottrafficking.grA21.org | trafikingk.blogspot.gr

Διέδωσε το άρθρο στους φίλους σου να ενημερωθούν και αυτοί για την Εμπορία Ανθρώπων!